3 Mayıs 2008 Cumartesi

Azerbaycandan Türkiye'ye göç eden ailelerden biri, Mehmethanoğlu ailesi

Bu sitede, Türkiyede yaşayan, ancak, Azerbaycanlı olan bir aileyi tanıyacaksınız.
Mehmethanoğlu ailesi, şimdi Ermenistan olarak adlanan, 1920 li yıllara kadar Azerbaycan arazisi içinde olan, Gümrü yakınlarında Bacıoğlu köyünden, kalkarak Türkiye'ye göç eden 3 kardeş ve onların neslinden oluşur.
Kasım, Kazım ve Aziz adlı bu kardeşler 1920 yıllarında Ermeni çetelerinin saldırılarından kaçarak Türkiyeye gelirler ve Kars şehrine yerleşirler. Karsa yerleşmeden önce, kardeşlerin, Batum, Trabzon yaşamlarıda olur.
Bu aile, köylerinde Memmedxan uşaxları olarak adlandırılır. Memmedxan, Kasım, Kazım ve Aziz kardeşlerin dedesidir. Memmedxan'ın oğlu Molla Kerim (eşi Tükezban hanım), onun çocuklarıda Kasım Kazım ve Aziz'dir.
Kardeşler Türkiye'ye geldiklerinde, TC nüfüs müdürlüğünde, anlamını tam olarak çıkartamadığımız ve soyumuzla hiç bir ilgisi olmayan bir soy ad verilir. Bu soyad, AKSÜYEK 'tir.
1973 yılına kadar ailenin tamamı bu soyadı kullanır.
1973 yılında, Kazım oğlu Fehmi, mahkemeye başvurarak soyadını değiştirir ve gerçek aile soyadını alır. Diğer kardeşler ve amca çocukları Aksüyek soyadını kullanmaya devam ederler.

Aile Türkiyede daha sonra şöyle şekillenir.
Önce Kazım (ortanca kardeş), yakın akrabası olan, Batı Azerbaycanın Türkiye sınırları içinde kalan, Külveren köyünden, Meşedi Memmedin kızı Püste hanımla evlenir. (Püste hanım, daha önce başka bir akrabasıyla evlidir. Ancak ilk eşini, Ermeni çeteleri öldürürler.)
Daha sonra Kasım, Yine Kars sınırları içende olan ancak Azerbaycanlıların yaşadıkları köylerden biri olan Soskürd köyünden Aşık Memmed'in bacısı Sultan hanımla evlenir.
Aziz ise, çok iyi Rusça bildiği söylenen Zeynep hanımla evlenir.(Zeynep hanımın kim olduğuyla ilgili daha geniş bilgileri daha sonra yazacağım)

Bu evliliklerden şöyle bir aile ortaya çıkar,
Kazımın iki oğlu, iki kızı yaşar, Ferhat, Zernişan (Zehra yada Zero), Fehmi, Şükran,
  1. Ferhatında bir oğlu ve bir kızı olur, Oğlan Bahattin Aksüyek, Kız ise Duygu Aksüyek (bir ismide Melike)(Bahattin ve Duygunun çocuklarıyla ilgili daha fazla bilgiyi daha sonra yazacağım.) ,
  2. Zernişanın Ozman'ın iki kızı ve bir oğlu olur, Neşe (çocukları Gürkan ve Betül), Bilgi ( Bir oğlu ve bir kızı var) ve Osman Ozman (Nehir adlı bir kızı var).
  3. Fehminin iki oğlu bir kızı olur, Cemal (oğlu CAN), Celal (oğlu Cem) ve Meral Küçük(kızı Nazlı),
  4. Şükran'ın ise 5 çocuğu olur, Güven (oğlu Ayşad (vefat etti), kızı Arzu), Mahmut (vefat etti) (oğlu Oben), Gülören (Kızları Şaziye ve İrem Naz), Gökalp (kızı Tuana), Yılmaz (oğulları Kürşad ve Elşat)
Kasımın 3 oğlu iki kızı olur, Latif, Melahat, Latife, Habip, Kemal
  1. Latifin iki oğlu olur, Ali Yalçın (bir oğlu var) ve Cenk (cenk evli değil)
  2. Melahat Güzeldere'nin bir oğlu ve bir kızı olur, oğlu Murat Güzeldere (oğlu Murat), kızı Nalan Güzeldere (kızı Beste)
  3.  Latife Korkmaz'ın bir oğlu olur, Armağan Korkmaz, Armağın'ın kızı Ela Zeynep
  4. Habip Aksüyek, 1970 li yılların başında, İstanbul Hukuk Fakültesinde okurken, Heybeli ada açıklarında arkadaşlarıyla yüzerken boğularak vefat etti
  5. Kemal Aksüyek'in bir oğlu bir kısmı var, Kızı Tutku, oğlu Onur
Aziz'in ise çocukları olmaz ve genç yaşta vefat eder.
Bu siteyi ben Cemal Mehmethanoğlu hazırlıyorum. Memmedxan'ın oğlu, Molla Kerimin oğlu, Kazım Aksüyek oğlu, Fehmi Mehmethanoğlunun oğlu, Cemal Kerim Mehmethanoğlu.
Daha sonraki yazılarımda ailemizi daha yakından tanıtacağım.